Telefoon | WhatsApp 06 4481 4493

Kattebelletjes (blog)

 

Hitte en katten

  • Zorg ervoor dat er altijd vers, koel water goed bereikbaar is voor de kat. Hiervoor kan het nodig zijn om een bakje water op een paar plaatsen in huis en in de tuin te plaatsen
  • Katten kunnen verbranden door de zon, vooral lichtgekleurde katten. De oren, neuzen en gebieden met een dunne vacht zijn bijzonder vatbaar zijn. Gebruik zonnebrandcrème die geschikt is voor huisdieren als ze buiten in de zon liggen of houd ze binnen als de zon het sterkst is, tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Zorg voor schaduw en vermijd stress
  • Vraag direct een dierenarts om advies als de huid van uw kat er pijnlijk, schilferig of schilferig uitziet.
  • Let op tekenen van oververhitting van uw huisdier, waaronder hevig hijgen en energieverlies. Als u deze symptomen herkent, moedig uw kat dan aan om iets te drinken.
  • Voorkom dat uw kat niet wordt opgesloten in warme kamers zonder ventilatie, maar ook warme buitenruimtes zoals schuren of kassen. Zelfs als ze ervoor hebben gekozen om daar naar binnen te gaan, is het de moeite waard om ze regelmatig te controleren en ze eruit te halen als ze lusteloos of verward lijken.
  • Denk aan koelmatten en icepacks in bedden. Er is een breed scala aan koelmatten voor huisdieren beschikbaar, maar het plaatsen van vriesblokken of -kussens, of zelfs een pak diepvriesgroenten, goed gewikkeld in een deken op de favoriete plek van uw kat, heeft een soortgelijk effect.
  • De meeste katten hebben een hekel aan nat worden, dus het is onwaarschijnlijk dat ze een duik in water willen nemen om af te koelen. Maar maak een kleine handdoek nat in koud water en dep over de vacht van je kat, of aai de kat gewoon met natte handen, om wat verlichting te brengen bij warm weer.
  • Overtollige vacht van katten houdt warmte vast, dus dagelijkse vachtverzorging zoals borstelen en het verwijderen van losse haren, helpt om uw kat zich wat comfortabeler te laten voelen. U merkt misschien ook dat uw kat zichzelf meer dan normaal verzorgt. Dit is normaal - het is hun eigen manier om met de hitte om te gaan, want wanneer het speeksel van de vacht verdampt, zullen ze afkoelen. Let extra op de vachtverzorging van oudere katten.

 

Oververhitting en  zonnesteek 

  • Let op tekenen van oververhitting van uw huisdier, waaronder hevig hijgen en energieverlies. Als u deze symptomen herkent, moedig uw kat dan aan om iets te drinken.
  • Als uw kat geïrriteerd lijkt, snel ademt, een warme huid heeft of kwijlt of moet overgeven, kan dit een zonnesteek zijn - neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Wees vooral alert op oudere of te zware katten. 

 

IJs – afkoelen en spelen 

  • Maak ijslolly's voor uw kat met enkele van hun favoriete lekkernijen. Vries wat tonijnwater in, of wat zoutarme kippenbouillon voor een ijzig tussendoortje dat ze vermaakt en koel houdt.
  • Of speel met ijsblokjes. Voor mensen kunnen ze een verkoelende toevoeging zijn aan een drankje, maar voor katten kunnen ijsblokjes een hele wereld van plezier bieden.. Naast het afkoelen van hun poten, waar katten warmte opnemen en verliezen, biedt het een verrijking op dagen dat het het beste is om uw kat binnen en uit de hitte te houden.

 

Een bekeuring en een plantenspuit


Kortgeleden heb ik een bekeuring ontvangen. Ik reed een paar kilometer te hard. De boete was niet hoog, maar toch vond ik het niet leuk. Ik nam mij voor dit niet meer te laten gebeuren!

De volgende keer dat ik op dezelfde weg reed, zag ik de nieuwe flitspaal. De meeste bestuurders (en ik ook) remden af, maar alleen vlakbij de camera. Oftewel, we pasten allemaal ons gedrag aan, maar alleen op een kort stukje van de weg.

Net zoiets gebeurt in de tuin van een van mijn buren. Hij vindt het vervelend dat katten in zijn tuin rondlopen. Hij gebruikt een platenspuit en water om ze weg te jagen. Maar zodra hij weggaat, gaan de meeste buurkatten toch zijn tuin in.

Wat heeft dat nou te maken met mijn bekeuring?

De katten reageren op dezelfde manier op de plantenspuit als ik reageer op de flitspaal: alléén als de plantenspuit er is, dan passen de katten hun gedrag aan. Net zoals de meeste bestuurder hun rijgedrag alleen aanpasten bij de flitspaal. Ons gedrag is niet gecorrigeerd, het is alleen maar tijdelijk aangepast om een vervelende ervaring te voorkomen!

De volgende keer dat je kat ondeugend is, en op het aanrecht springt, of in de gordijnen klimt, bedenk je dan eens of de plantespuit pakken wel werkt. Of zorg je er alleen maar voor de kat sommige plekjes, en jouzelf, gaat vermijden?

Ken je dat? Je zet een luxe krabpaal in de woonkamer, maar je kat heeft alleen maar oog voor de bank.

Voor een kat maakt het niet uit waaraan ze krabben, maar op welke plek.

Katten krabben om hun favoriete plekken in huis te markeren. Om te zeggen ‘dit is van mij!’

Banken staan vaak op een perfect plaats voor een kat die die de huiskamer zijn eigen wil maken.

Krabt je kat ook vaak aan de bank?

Zet dan een krabpaal op precies die plek om te zorgen dat je bank nog lang mooi blijft.

Spannend! Een nieuwe kat in huis! Een dag die je nooit meer vergeet.

En net zo spannend voor de kat. Moet je je eens voorstellen. Je reismand gaat open in ineens sta je in een nieuwe ruimte met mensen die je helemaal niet kent. Er zijn enge geluiden. Je weet niet waar de wc is. Je weet niet je kunt eten.

Eigenlijk is dat net zo eng als neergezet worden midden op een groot in een stad die je niet kent, in een land waar je de taal niet spreekt. Dan zou je toch ook graag een gids willen?

Op deze manier kun je je nieuwe kat als gids helpen het huis te verkennen: 

Je kent ze vast wel. Katten die graag buiten zitten in de sneeuw in de kou. Zelfs als het vriest of regent!

Vinden ze dat nou echt leuk, die kou? Net als mensen willen katten ook graag warm en veilig zitten, zelfs als ze buiten zijn.

Als je weer in de tuin staat, denk dan even aan je kat en zorg in ervoor dat ze als ze buiten zijn:

 Vorige week op een feestje hoorde ik het weer: ‘Hij komt wel op zijn pootjes terecht.’

Natuurlijk praat ik graag over katten, en deel ik graag mijn kennis. Dan hoor je nog eens wat. En je probeert mensen te helpen met alledaagse kwesties die voorkomen bij hun katten. Zo ook tijdens het feestje.

De gastheer had net een nieuw kitten in huis. Het gesprek ging over het balkon van de gastheer, en of het verstandig was om dat af te zetten voordat de nieuwe kat het balkon mocht verkennen.

Een van de gasten stelde dat het prima kon zonder het balkon af te schermen, en informeerde ons met een grote lach dat hij had vastgesteld dat katten een landingsgestel zouden bezitten met een kracht als een jumbojet. Daarna volgde die andere dooddoener: “Het is maar een kat”.

Wat vindt jij katten? Zijn het knuffeldieren schattig zijn in huis bij je zitten? Of zijn het woeste roofdieren? Als kattengedragstherapeut kom ik regelmatig met beide kanten in aanraking.

En zelfs in mijn huis.

Neem onze kat Eno.

Eno kwam bij ons gezin als een jongvolwassen kater. Deze kerel werd geboren in een nogal onfris huishouden. Niet bepaald een goede plek om als kat op te groeien.

Ik kom veel bij mensen die niet meer weten wat ze aanmoeten met hun kat. Zoals in het verhaal hieronder.

Een kleine week geleden ging de telefoon. Een mevrouw aan de lijn. En zoals vaak gebeurt was ze behoorlijk in paniek.  Na een korte in-take maakten we een afspraak voor een huisbezoek.

Toen de deur openging, werd ik verwelkomd door een liefdevolle familie, erg betrokken met elkaar, en met hun katten.

De familie had kortgeleden een poes geadopteerd uit het asiel, ik noem haar hier Dopey. Dopey is een oudere poes die al een zwaar leven achter de rug heeft.

  • Kattengedragsadvies en Therapie
    Heeft u een probleem met uw kat? Ik werk met u samen om probleemgedrag van uw kat op te lossen. U kunt zich direct bij mij melden, of op advies van uw dierenarts. In het laatste geval gaat het om dieren die chronisch probleemgedrag vertonen, en waarbij geen medische oorzaak aanwezig is. Vaak luidt de diagnose ‘chronische stress’. Hier is heel veel aan te doen!
  • Wie ben ik

    Wie ben ik

    Mijn naam is Jonne Kramer. Sinds mijn jeugd heb ik al een passie voor dieren, en met name katten. Ik heb vier geadopteerde katten: Fripp, Eno, Peter en Madison. Ik heb mijn studie Biologie aan de Vrije Universiteit voltooid een Master’s degree.
  • Werkwijze

    Werkwijze

    Mijn aanpak onderscheidt zich door een ontspannen manier van werken met u, waarbij we samen op zoek gaan naar oplossingen om het ongewenste gedrag van uw kat aan te pakken. Ik pas mijn kennis en ervaring toe voor degelijke oplossingen en persoonlijk advies op maat.
  • Advies en Therapie

    Advies en Therapie

    Op deze site kunt u meer informatie vinden over mijn werkwijze. Ik nodig u uit vrijblijvend contact met mij op te nemen om te bespreken hoe ik u, en uw kat, kan begeleiden naar een beter samenleven.
  • Contact

    Contact

    Ik werk vanuit Haarlem Noord. U kunt mij bereiken op werkdagen tussen 9 en 5, en op zaterdagen tussen 9 en 1 per telefoon: 06 44 81 44 93, of WhatsApp. Of wanneer het u schikt per e-mail: per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Andere Projecten en Links

    Andere Projecten en Links

    Ik zet mij in om (zwerf)katten in asielen weer een toekomst te geven. Dit doe ik door katten met zware gedragsproblemen te (re)socialiseren. In dit project werk ik met name met katten met een extreme mate van angst of agressie.
  • Aanbevelingen

    Aanbevelingen

    Neem vrijblijvend contact op via 06 4481 4493 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.